Met de Agenda Digitale Veiligheid 2028 ambieert de VNG digitale veiligheid als gedragsnorm voor gemeenten.
Digitale veiligheid is voor gemeenten een soort tweeledig zwaard: enerzijds moeten ze de veiligheid van hun dienstverlening garanderen, anderzijds hebben ze een taak om de digitale weerbaarheid van inwoners en ondernemers verbeteren. In de Agenda Digitale Veiligheid 2028 beschrijft de VNG wat ervoor nodig is om deze twee doelen te bereiken.
Fysieke veiligheid
Deze materie moet tussen de oren gaan zitten, is de strekking van de agenda, die voortbouwt op een eerdere versie uit 2020. Daarom luidt de titel ‘Digitale veiligheid is de (gedrags)norm in onze gemeenten’. Er zijn drie hoofdthema’s: voorbereiding op digitale ontwrichting, weerbare inwoners en ondernemers en eigen huis op orde – robuuste informatiebeveiliging.
Digitale veiligheid mag misschien klinken als ‘iets met computers’, maar gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met de fysieke gevolgen van digitale veiligheid, zoals online aangejaagde ordeverstoringen. Ook aanvallen van statelijke actoren en cybercriminelen hebben in potentie grote gevolgen voor de fysieke leefomgeving, bijvoorbeeld voor de watervoorziening.
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl