02:01
23 december 2024

Expired: De politie als boeman of beste vriend Over treitervloggen, gefrustreerde agenten en normbeelden

Politieman Frank de Vetter zette begin december 2016 een hartenkreet op Facebook. Hij was het zat om nog langer ‘het pispaaltje’ van de Nederlandse samenleving te zijn. Spreekt de politie iemand aan op veel te hard rijden, krijgen agenten meteen een grote mond. Alsof alle dienders slecht getraind zijn, een nekklem leggen of gevoelige informatie aan criminelen doorverkopen. Binnen een mum van tijd kreeg de gefrustreerde politieman 21.000 likes en werd hij zelf nationaal nieuws.
Het is inderdaad opvallend hoe snel de politie die ooit je ‘beste vriend’ was, lijkt te zijn veranderd in het afvalputje van Nederland. Maar misschien komt deze verschuiving juist omdat de politie je beste vriend wilde zijn. Dat doet afbreuk aan overheidsgezag en dan ontstaat er op den duur zoiets als ‘treitervloggen’ (nota bene het woord van 2016!): jongelui die de politie dwarszitten, dat filmen en het resultaat daarvan op Youtube of Instagram plaatsen. Maar het zijn niet alleen uitdaagde pubers die de politie een slechte naam bezorgen. Sociaal­wetenschappelijk onderzoek naar politiecultuur doet al jaren niet anders. Hoe terecht is die negatieve beoordeling?

Lees verder via PlatformO – De politie als boeman of beste vriend Over treitervloggen, gefrustreerde agenten en normbeelden

 

Meer leren van Ronald van Steden? Kom naar de seminarreeks Positieve Veiligheid zie de website van het Haags Congres Bureau, start 22 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *