08:42
21 januari 2025

De geschiedenis van het onderwijstoezicht

De geschiedenis van het onderwijstoezicht

Voormalig inspecteur-generaal Onderwijs Ferdinand Mertens schreef een lijvig werk over de geschiedenis van het onderwijstoezicht. Hans Wilmink bespreekt het werk op platform O en destilleert vijf stellingen uit het boek van Mertens.

Ze zijn dun gezaaid, boeken die theorie en praktijk weten te verbinden. En juist die boeken zijn zo leerzaam, en vaak extra beeldend als die praktijk gebaseerd is op de eigen ervaring. Ik kwam nu zo’n boek tegen: De minister en de inspecteur-generaal, geschreven door Ferdinand Mertens, oud inspecteur-generaal van het onderwijs. Het gaat over de ontwikkeling van het toezicht op het onderwijs sinds midden jaren zeventig.

Belangen en rechten
Het is relevant ook voor andere vormen van toezicht, omdat het toezicht op onderwijs in een aantal opzichten vooropliep. Zo werd voor de inspectie op het onderwijs al ruim 20 jaar geleden (in 2002) de onafhankelijkheid wettelijk geborgd, dat is nu in ontwikkeling voor de andere inspecties. Maar het is in nog breder verband van actueel belang. Het bevat uit het ambtelijk leven gegrepen stellingnames over ambtelijk vakmanschap, over politieke en ambtelijke verantwoordelijkheden en over de manier waarop een goed bestuur kan omgaan met belangen en rechten van burgers.

Lees verder via platformoverheid.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane (spreker ovb), Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *