Het gebeurt me niet vaak dat ik mensen van de marechaussee, het leger en de politie hoor vertellen over het gebruik van big data. Aanleiding was de Veiligheid Innovatie Competitie 2016 die het Ministerie van Veiligheid en Justitie uitschrijft om ‘de buitenwacht’ te betrekken bij het vinden van innovatieve oplossingen. Deelnemers maken kans op een prijs van € 200.000.
De sprekers uit het veiligheidsdomein waren er om de potentiële deelnemers aan de competitie zicht te geven op waar zij tegenaan lopen en zo op ideeën te brengen.
Wat speelt er zo al? De Marechaussee worstelt op Schiphol met de vraag hoe ze personeel zo optimaal mogelijk in kunnen zetten. Daarbij zijn bijvoorbeeld het aantal reizigers dat de grens passeert en het risicoprofiel dat bij die reizigers hoort van belang. Het ideaalbeeld is dat de Marechaussee zicht krijgt op waar en wanneer reizigers aankomen en welk risicoprofiel iedere reiziger heeft. Dat kunnen ze dan gebruiken om de inzetcapaciteit van de Marechaussee optimaal in te zetten.
Bij de politie staat de heterdaad bij een misdrijf centraal. Is het mogelijk om data van de meldkamer, omstanders en beschikbaarheid van agenten zo te combineren, dat als er iets ernstigs gebeurt, de politie snel genoeg ter plaatse is om de criminelen in hun kraag te vatten? Op heterdaad betrappen loont en voorkomt een ingewikkeld en vaak tijdrovend opsporingstraject achteraf.
Lees verder via DeIngenieur – DE BELOFTE VAN BIG DATA