03:38
23 december 2024

Expired: Crimineel slaat vaker toe op het platteland – Keurmerk veilig buitengebied

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid* (CCV) kondigde eind maart de eerste pilot voor het Keurmerk Veilig Buitengebied in Bronkhorst aan. Inmiddels hebben Moergestel, Ede en Dronten ook interesse in de aanpak en binnenkort gaat het CCV ook daar aan de slag. Paul van der Weiden, adviseur Veilig Ondernemen bij het CCV, dook het afgelopen jaar in het fenomeen van criminaliteit in het buitengebied. Wat hij tegenkwam is niet mals.

Risico voortbestaan boerenbedrijf

Diefstal van het erf of uit schuren is een flink probleem in de buitengebieden. Dan gaat het om diefstal van boormachines, kettingzagen, bosmaaiers tot aan tractor- en dieseldiefstal. Het is ook niet zo vreemd dat het veel voorkomt, want maar weinig agrariërs hebben een passende beveiliging. Ongenode gasten kunnen onaangekondigd en ongezien het erf oplopen en zelfs de stallen, schuren of woonhuizen betreden. Beveiliging in de vorm van goed hang- en sluitwerk en eventueel camera’s is vaak geen overbodige luxe gezien de waarde van spullen. Een tractor kost tenslotte al snel tienduizenden euro’s. Bij diefstal verlies je daarmee niet alleen een waardevol goed, maar erger nog: het bedreigt dikwijls het voortbestaan van uw bedrijf.

Loodsverhuur, lucratief of niet?

Een vetpot is het niet bij agrariërs. Ook voor hen is financieel rondkomen vaak een uitdaging. Daarom verhuren steeds meer boeren hun schuren, loodsen of ander onroerend goed. Deze liggen meestal op afgelegen plekken die zich uitstekend lenen voorongewenste activiteiten, zoals hennepteelt. Wilt u geen onnodig slachtoffer worden, zorg er dan voor dat u goede afspraken maakt en verhuurcontracten afsluit. Zet er desnoods een makelaar tussen. Dat kan u een hoop ellende (en uiteindelijk ook geld!) besparen. Wil iemand een flink bedrag vooruit betalen, wees dan extra alert en voorzichtig. Weinig mensen kunnen zomaar een aantal honderdjes op tafel leggen. Heeft u uw loods verhuurd en mag u er niet meer in? Dan weet u dat het niet deugt. Neem altijd contact op met de politie – het liefst met de wijkagent – en overleg wat er moet gebeuren.

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *