In de Rotterdamse haven zoeken criminelen voortdurend naar zwakke plekken in het logistieke proces om grote partijen cocaïne het land binnen te smokkelen. Ze sluizen de criminele verdiensten weg met behulp van de bovenwereld en zetten kansarme jongeren in om de vijand te liquideren. “We zien een wirwar van mensen uit boven-en onderwereld die bewust of onbewust bijdragen aan het faciliteren van drugscriminelen.”
Het OM en de politie in Rotterdam spreken over het Rotterdamse ‘drieluik’, de haven is het vliegwiel. Criminelen misbruiken de reguliere logistieke processen om grote hoeveelheden cocaïne te verschepen. Die invoer vertoont in de basis parallellen met de legale handelsmarkt: iemand levert iets en krijgt er (veel) geld voor terug. “In de haven vinden allerlei logistieke processen plaats die je als groot ‘zakenman’ zo veel mogelijk onder controle moet houden”, legt rechercheofficier Henk van der Meijden uit. “Om dat zo goed mogelijk te doen, maakt hij gebruik van corrupte havenmedewerkers of overheidspersoneel.”
Speld in hooiberg
Wie door de haven rijdt, ziet de miljoenen containers, duizenden bedrijfjes en net zo veel onderaannemers. Daar liggen de kansen om partijen drugs binnen te halen. Door die enorme bedrijvigheid is het zoeken naar de juiste container als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Om toch wegwijs te worden en de kostbare vracht ongehinderd de haven te laten passeren, kopen de drugscriminelen sleutelfiguren om. Ze verzinnen steeds nieuwe ingangen. De methode waar ze twee jaar geleden mee gepakt zijn, is alweer vervangen of aangevuld met nieuwe methoden. “De criminelen hebben mensen nodig die de controlesystemen kennen, die weten hoe het werkt. Als ze daar grip op hebben, kunnen ze hun werkwijze aanpassen. Totdat wij hen weer hebben ingehaald”, laat de rechercheofficier weten.
Lees verder via om.nl