In een wereld waarin individualisme en versnelling de boventoon voeren, raakt gemeenschapszin vaak op de achtergrond. Toch is sociale verbondenheid onmisbaar voor psychisch welzijn en zingeving. De methode Community Support, ontwikkeld door Marga de Groot en Luuk Mur, biedt een innovatieve aanpak voor herstel en welzijn door sociale netwerken en onderlinge steun te versterken. Deze goed beschreven methode sluit naadloos aan bij Hartmut Rosa’s concept van resonantie als tegenkracht tegen vervreemding.
Volgens Hartmut Rosa is resonantie de ervaring van een wederzijdse, betekenisvolle verbinding tussen een persoon en de wereld. Het gaat om een dynamische relatie waarin zowel de persoon als de wereld verandert door de interactie. Resonantie ontstaat niet door controle, maar door openheid, ontvankelijkheid en een gevoel van betrokkenheid, waarbij de wereld “terugpraat” en zinvol aanvoelt. Het staat in contrast met vervreemding, waar geen verbinding of wederzijdse respons is.
Vervreemding in een Versnellende Samenleving
Volgens Rosa wordt onze moderne samenleving gekenmerkt door een voortdurende versnelling van technologie, communicatie, consumptie en een steeds verdergaande schaalvergroting van instellingen. Dit leidt tot vervreemding van mensen van zichzelf, anderen en de natuur. Deze vervreemding manifesteert zich ook in de inrichting van zorg en hulpverlening. Veel systemen in de zorgsector zijn sterk gericht op protocollen en bureaucratie. Hierdoor worden cliënten en hun behoeften vaak ondergeschikt gemaakt aan gestandaardiseerde richtlijnen en procedures. Dit vergroot de afstand tussen hulpverleners en cliënten en versterkt gevoelens van isolatie en onbegrip.
Lees verder via sociaalweb.nl