Schrik, enthousiasme en verbazing streden om de voorrang. ChatGPT deed de wereld in november 2022 op zijn grondvesten schudden. Was dit een voorteken van de machtsovername door kunstmatige intelligentie? De gemoederen zijn inmiddels wat bedaard, tijd om een eerste balans op te maken. Wat zijn de kwesties, de issues rondom ChatGPT?
De inzichten in dit artikel zijn ontleend aan twee recente bijeenkomsten.
* Een college van het platform Data Science Alkmaar op 28 juni jongstleden.
* Een webinar van het Interprovinciaal Overleg (IPO) een week later. De Interprovinciale Ethische Commissie, een door het IPO in het leven geroepen adviesorgaan, presenteerde hier ook haar verkenning over ChatGPT
Was al die opwinding over ChatGPT niet gewoon terug te voeren op onze eigen kortzichtigheid? Immers, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) had er in 2021 nog voor gewaarschuwd. Hoewel het woord ChatGPT niet één keer voorkomt in haar advies over kunstmatige intelligentie, liet haar boodschap niets aan duidelijkheid te wensen over. Vrij vertaald luidde die: Beste mensen, kunstmatige intelligentie is nu al onder ons. We hebben hier te maken met een nieuwe systeemtechnologie, die komt maar eens in de honderd jaar voorbij en zet dan de hele wereld op zijn kop. Kennelijk komt zo’n abstracte tekst bij het grote publiek niet echt binnen. Inmiddels weten we beter en hebben we de eerste ervaringen opgedaan en uitgewisseld. Wat zijn de issues waar we het verder met elkaar over moeten hebben?
Lees verder via ibestuur.nl
Meer leren over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met onder meer Prof. dr. Esther Versluis, hoogleraar European Regulatory Governance aan de Universiteit Maastricht en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.