Problematiek bij jeugd kan vaker worden voorkomen door te investeren in adequate samenwerking tussen zorg, onderwijs en welzijn. Jongerenwerkers kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij zorg- en adviesteams. Gemeenten moeten echter wel bereid zijn hierin te investeren.
Er is een duidelijk onderscheid tussen de werkgebieden van zorg, advies en welzijn. Zorg richt zich vooral op de bestrijding van gezondheidsproblemen en kan net als het onderwijs een verplichtend karakter hebben. Welzijn is daarentegen gefocust op preventieve activiteiten waar mensen op vrijwillige basis aan meedoen. Aan de andere kant is er ook veel overlap tussen de drie werkgebieden.
De activerende en verbindende houding van jongerenwerkers kan leiden tot precies datgene wat een jongere nodig heeft.
In Enkhuizen werk ik als jongerenwerker nauw samen met zorg en onderwijs. Ik ga bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker uit het sociale wijkteam mee op huisbezoek bij een vluchtelingengezin. Of ik faciliteer en ondersteun docenten van de lokale middelbare school bij de organisatie van activiteiten over het thema alcohol en drugs. Ik denk echter dat het mogelijk is om nog beter samen te werken, bijvoorbeeld door als jongerenwerker aan te sluiten bij het zorg- en adviesteam. Een goede samenwerking tussen zorg, onderwijs en welzijn kan ervoor zorgen dat we signalen vroeger oppikken en problemen voorkomen of eerder in de kiem smoren.
Lees verder via Kennisnet Jeugd – Benut de kracht van jongerenwerkers