Bekende Surinaamse Amsterdammers reageren op de dood van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse. De voormalig dictator, crimineel en couppleger was geliefd, maar werd ook verguisd. ‘Het liefst hadden we hem nu gepakt.’
Journalist en ex-nieuwslezer Noraly Beyer bracht de woensdagochtend in spanning door. De eerste geruchten over het overlijden van Desi Bouterse ontving zij rond 04.00 uur (middernacht Surinaamse tijd) via sociale media. De bevestiging van Surinaamse collega’s kwam pas uren later, rond 11.00 uur. Ze is opgelucht, maar heeft ook gemengde gevoelens.
“Het is goed dat hij er niet meer is, maar de kwestie waar het om gaat, zijn veroordeling, is niet verdwenen. Dat vind ik onrechtvaardig. Het kwaad wordt begraven, maar woekert ook voort.”
Ze noemt het onbevredigend dat Bouterse zijn rol bij de Decembermoorden heeft ontkend en nu zijn twintigjarige celstraf ontloopt. “Daar mogen we geen genoegen mee nemen of het normaliseren. Tegelijkertijd ben ik, net als veel andere Surinamers, blij dat hij, als het persoonlijke gezicht van geweld, moord, criminaliteit en corruptie, is verdwenen.”
Rechtsstaat heeft zich bewezen
Ook advocaat Gerard Spong, die als adviseur van het Surinaamse Openbaar Ministerie betrokken was bij het strafrechtelijk onderzoek naar de Decembermoorden, spreekt van een dubbel gevoel. “Het is toch jammer dat hij zijn aardse straf niet heeft uitgezeten. Aan de andere kant voel ik geen treurnis. Hij is verantwoordelijk voor de moord op meerdere mannen, dat is niet niets. Ook vind ik dat Suriname nu een autopsie moet laten uitvoeren, zodat we precies weten wat de doodsoorzaak is.”
Lees verder via parool.nl