01:01
22 januari 2025

‘Andere criminaliteit verdwijnt uit beeld door focus op drugs’

‘Andere criminaliteit verdwijnt uit beeld door focus op drugs’

Criminoloog Karin van Wingerde (Erasmus School of Law) onderzocht de versterking van de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

De moorden op advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. de Vries, een afgehakt hoofd dat voor een café gelegd wordt in Amsterdam, drugsafval in de Brabantse natuur en coke in Rotterdamse containers. Drugscriminaliteit lijkt steeds meer door te dringen in het dagelijks leven.

De overheid investeerde in 2019 100 miljoen euro om deze (en andere vormen van) ondermijning van de samenleving te bestrijden. In de jaren erna werd er nog eens 10 miljoen euro structureel geïnvesteerd. Maar wat leverde al dat geld op? Zijn de criminelen teruggedrongen uit het leven van gewone burgers? Criminoloog Karin van Wingerde deed onderzoek naar die aanpak, resulterend in een kritisch rapport. “Er zijn blinde vlekken ontstaan in de aanpak van andere ondermijnende criminaliteit dan drugsgerelateerde”, ziet Van Wingerde.

Je pleit in het rapport voor de afschaffing van de term ondermijning. Waarom is die term een probleem?

“De Politie Amstelland gebruikte de term ondermijning voor het eerst in 2009 om te beschrijven hoe de onderwereld invloed had op de bovenwereld. Als je ‘ondermijning’ googelt zie je een plaatje van een Nederlandse stad met boven de grond gebouwen en onder de grond wapens, drugs, en dergelijke. Dat plaatje laat zien waar het bij ondermijning om gaat: de verwevenheid van die onder- en bovenwereld en dat ondermijning langzaamaan het fundament van onze samenleving aantast. Zo heeft de term ondermijning heel mobiliserend gewerkt. Niemand is tegen de aanpak van ondermijning. Maar het is in de politieke discussie versmald tot drugsgerelateerde ondermijning, en daardoor ontstaan er blinde vlekken voor andere vormen van criminaliteit, zoals integriteitskwesties in de politiek, zorgfraude of milieudelicten. Daarom zeg ik: je moet eigenlijk die term ondermijning loslaten. Het is internationaal een onbekend begrip. Ik pleit voor de terugkeer van het begrip georganiseerde misdaad. Dat is ook niet perfect maar deze term biedt wel meer houvast en is internationaal meer gangbaar.”

Lees verder via erasmusmagazine.nl

Prof. dr. Karin van Wingerde, hoogleraar op de leerstoel Corporate Crime and Governance aan Erasmus School of Law is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over publiek-private samenwerking tegen ondermijning? Doe 17 mei online mee met het HCB College Publiek-private samenwerking tegen ondermijnende georganiseerde criminaliteit door prof. dr. Bob Hoogenboom, Nyenrode Business University, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *