Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen staat de continuïteit van het land op het spel.
Alweer staan de Verenigde Staten voor de belangrijkste dag in hun moderne geschiedenis. De Amerikaanse presidentsverkiezing is sinds de komst van kandidaat Donald Trump niet meer simpelweg een keuze tussen twee ideologische richtingen, maar tussen twee manieren waarop het land zal worden bestuurd.
De ene, die van Democraat Kamala Harris, is (min of meer) rechtsstatelijk en gestructureerd. De andere, die van Republikein Trump, is (min of meer) autoritair en impulsief. De consequenties van deze keuze zijn enorm. En niet alleen voor de VS zelf.
In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.
De continuïteit van Amerika staat op het spel. Niet dat het land morgen of overmorgen kan ophouden te bestaan, Amerika heeft wel diepere schisma’s overleefd. Wat wel kan gaan haperen, met een keuze voor Trump, is de voortzetting van de Amerikaanse ambities en ideeën zoals die sinds de Tweede Wereldoorlog worden uitgedragen, zowel binnenlands als buitenlands. Dat maakt de toekomst, ook voor de rest van de wereld, ongewis.
Natuurlijk is Amerika geen heilstaat. De ongelijkheid, de racistische fundamenten, de institutionele meedogenloosheid, de gebrekkige gezondheidszorg, de zwakke plekken in de democratie: er zijn genoeg verbeterpunten. Op buitenlands gebied is Amerika, na jaren van zinloze oorlogen, nu te wankelmoedig in zijn steun aan Oekraïne en te onvoorwaardelijk in zijn steun aan Israël. Wat dat betreft zou enige discontinuïteit wenselijk zijn.
Lees verder via volkskrant.nl