Bewindspersonen zijn flink actief op sociale media, maar niet alle berichten belanden ook in het archief. Een projectgroep van het het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Huishouding (RDDI) adviseert voortaan alleen nog corporate accounts te gebruiken en zakelijke, partijpolitieke en privéberichten te scheiden.
Alle overheidsinformatie op sociale media moet gearchiveerd worden en beschikbaar komen voor onder meer kennisdeling en verantwoording. Dit archiveringsproces moet voldoen aan de wettelijke verplichtingen zoals de Wet Open Overheid (Woo), de Archiefwet en de AVG, schrijft de projectgroep in een whitepaper.
Echter uit een pilot waarin alle sociale media-activiteiten van bewindspersonen in 2022 werden geteld (ruim 22.000 online interacties, samen goed voor bijna 500 GB) werd duidelijk dat niet alle media-uitingen konden worden gearchiveerd. Dit kwam deels omdat zij ook persoonlijke of hybride accounts gebruiken waar berichten verwijderd kunnen worden.
Lees verder via ibestuur.nl
Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 11 april, 18 april en 16 mei naar de HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.