09:30
18 december 2024

AD BUURTONDERZOEK ‘Ik voel me een toerist in mijn eigen stad’

Bijna nergens is de onvrede zo groot als in Schiedam, blijkt uit het buurtonderzoek van het AD. In de wijk Nieuwland voelen vooral autochtone Nederlanders zich niet meer thuis. Turkse Schiedammers hebben minder ergernissen. ,,Het is een zalige buurt om in te wonen.” Wie het écht naar haar zin heeft, is Dienie Nesse. Ze verhuisde een half jaar geleden vanuit de wijk De Gorzen naar Nieuwland. Ze doet al jaren welzijnswerk in de wijk. En nu is ze beheerster van de kledingbank. ,,Het is niet waar dat Nieuwland een slechte wijk is. Alles wat je nodig hebt, is hier.” Nesse kent de mensen, de armoede waar ze mee worstelen, maar ook de saamhorigheid. Mensen kennen elkaar hier.

Het gaat hard achteruit in de buurt, zegt Hans Henrichs (66). ,,Er komen hier mensen vanuit de hele regio wonen. Dat zijn mensen, die geloven het wel. Ze trekken de deur achter zich dicht en bemoeien zich nergens mee. Buiten gooien mensen alles zomaar neer, ze scheuren over de stoep met brommers en motoren. Je ziet veel te weinig politie.”

Tussen de portiekflats uit de jaren uit de jaren 50 en 60 staat inmiddels nieuwbouw. Nieuwland was de eerste naoorlogse wijk van Schiedam, gebouwd om de woningnood op te lossen. Toen in de jaren 60 en 70 nieuwe wijken werden gebouwd, met grotere huizen, trokken veel mensen die het zich konden permitteren weg.

In de jaren 80 en 90 ging de wijk achteruit, er was veel werkloosheid en armoede. In de wijk woont een grote Turkse gemeenschap: in de Nolensbuurt, in het hart van Nieuwland, is meer dan twee derde van de bewoners allochtoon. De helft van die mensen is Turks. De Nolenslaan is een levendige winkelstraat, een mix van grotere winkelketens met kleine middenstanders: een visboer, een drogist, de Action, maar ook een Turkse bakker.

Lees verder via AD  – Ik voel me een toerist in mijn eigen stad’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *