06:44
19 februari 2020

CPS studiedag:Kunst en criminaliteit? Van het Lam Gods geslagen! OMG! Van Eyck was stolen

CPS studiedag:Kunst en criminaliteit? Van het Lam Gods geslagen! OMG! Van Eyck was stolen

Dinsdag 11 februari 2020, Museum voor Schone Kunsten, Gent

Inclusief bezoek aan “Van Eyck. Een optische revolutie” De grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit

In 2020 huldigen Gent en Vlaanderen hun grote Vlaamse Meester, met een stadsbreed themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’, een groot toeristisch themaprogramma rond Jan van Eyck, en de tentoonstelling: “Van Eyck. Een optische revolutie.” Van 1 februari tot 30 april 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard. Zeker de helft daarvan reist naar Gent. In het MSK worden ze samengebracht met werk uit Van Eycks atelier en kopieën van intussen verdwenen schilderijen. Maar ook met meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. Daarvoor worden maar liefst 13 museumzalen heringericht.

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten en de lokale politie van Gent werken sinds 2015 samen rond predictive profiling, beveiliging en threat awareness. Hierbij kregen een aantal politiemensen de kans om een zonaal veiligheidsproject uit te werken, culminerend in het concept Behind Enemy Minds. Behind Enemy Minds is een geïntegreerd concept dat observatie, perspectiefvorming, interpretatie en doelgerichte actie combineert om een ​​extra beveiligingslaag aan sites toe te voegen, actief criminaliteit te voorkomen en met succes lopende aanvallen of stappen in een criminele planningscyclus te verstoren. Het is gebaseerd op gevalideerde theorieën van predictive profiling en red teaming. Daarop hebben we sinds enkele jaren voortgebouwd met verdere wetenschappelijke en empirische inzichten en deze omgezet in een praktische, leerbare techniek.

Deze unieke tentoonstelling is een uitgelezen kans om de kunstcriminaliteit hernieuwde aandacht te geven, waarbij we het zowel hebben over de beveiliging van kunst, als de verschillende aspecten van de werkelijke kunstdiefstal, art-napping, heling, vervalsing, opsporing, provenance, noem maar op. Een studiedag die interessant kan zijn voor eenieder met een museum of kerk op het professionele grondgebied.

Lees verder via policestudies.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *