10:39
26 september 2017

Wanneer grijp je in? radicalisering

Wanneer grijp je in? radicalisering

Binnen salafistisch Nederland is reuring ontstaan over een gebiedsverbod van zes maanden voor de Haagse haatimam ‘sjeik’ Fawaz Jneid. Dat viel te verwachten. Het is een kleine groep die de seculiere rechtsstaat afwijst maar zich wel op de grondwet beroept zodra het eigen gelijk in het geding is. Wanneer grijp je als overheid in om radicalisering – en mogelijk daaruit voortvloeiend terrorisme – te voorkomen?

Na de aanslag in Barcelona bleek de terreurcel in Ripoll te bestaan uit home grown terroristen die waren geradicaliseerd onder invloed van een imam. Hij werkte eerder in België, werd daar vanwege zijn dubieuze signatuur ontslagen en verdween naar Spanje. De Spaanse politie achtte hem echter ondanks informatie uit België niet geradicaliseerd. En liet hem zijn gang gaan als spilfiguur van de aanslag. De moslimgemeenschap van Ripoll was verbijsterd. Dat dit onder hun ogen had kunnen gebeuren.

Lees verder via groene.nl

Meer leren over lokale veiligheid? Kom vanaf 1 nov. naar de HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur met prof. dr. Hans Boutellier, prof. dr. Ira Helsloot, dr. mr. Marc Schuilenburg, dr. Ronald van Steden en dr. Elke Devroe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *