11:56
24 april 2024

Expired: Treiterende vloggers of jeugdcriminelen? Een aantal deskundigen aan het woord

Vloggende jongeren in de Zaanse wijk Poelenburg domineren niet alleen het straatbeeld, maar ook de media de afgelopen weken. Er kwam een samenscholingsverbod, minister-president Rutte noemde ze ’tuig van de richel’ en de politie overweegt training om te leren met vloggers om te gaan. De Wegwijzer Jeugd en Veiligheid zet de ideeën en meningen van een aantal deskundigen die voor u interessant kunnen zijn op een rij.

Gangsterimago

Criminoloog Jan Dirk de Jong doet veel onderzoek naar criminele jeugdbendes. Hij stelt, na de arrestatie van een van de vloggers in Metro: “De kans is groot dat er maar kleine straffen zullen volgen, als er al straf wordt uitgedeeld. Veel meer dan een goed verhaal houden de hangjongeren dus waarschijnlijk niet over aan hun nachtje in de cel. En zo’n ‘gangsterimago’ kan in sommige buurten, onder sommige jongeren, heel veel respect opleveren.”

Onrecht

Is het dan slim om nu hard op te treden tegen de vervelende ventjes in Poelenburg? De Jong denkt van niet en is zelfs bang dat het oppakken van de jongens de situatie alleen maar verergert. “Wat je er ook van vindt, deze jongens voelen waarschijnlijk echt dat hen onrecht is aangedaan en de groep om hen heen ook”, denkt De Jong. “Door ze nu op te pakken, krijgen ze een unieke kans om zich als helden van de wijk te presenteren. Ze zijn opgepakt en snel weer vrijgelaten en krijgen de status die daarbij hoort. Op de lange termijn doet dit meer kwaad dan goed.”

Feit is dat de straatvlogs van ‘Boef’ en Enzo Knol populair zijn. Het verschil met de vlogs uit de wijk Poelenburg is volgens digital-marketingexpert Omar Kbiri dat een groot deel van Nederland hun wereld niet ként. “En die Nederlanders zijn zich blijkbaar een ongeluk geschrokken.”

Neemt niet weg dat de straatvloggers regelmatig over de schreef gaan. Hard politieoptreden, boze ministers, arrestaties; de vraag is of het niet averechts werkt. “Nu zijn de straatvloggers als groep de gebeten hond tegenover de samenleving”, zegt criminoloog Jan Dirk de Jong. “Ze zullen hun geuzenidentiteit van gangsters in de buurt alleen maar meer omarmen.”

Status

Onderzoeker Jeroen van den Broek verplaatst zich in NRC in de vloggende jongeren. “Het ís ook best stoer, als je erover nadenkt”, zegt hij. “Dat je met je lokale vriendengroepje 2 weken de media beheerst, door de premier tuig genoemd wordt, de bak ingaat. Dat levert status op. Daar dragen jullie, met dit artikel, en ik op dit moment ook weer aan bij.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *