05:59
20 juni 2018

Nationaal Cyber Security Centrum maakt uitglijder Bij het vrijgeven van de broncode van een privacyfilter bleken er persoonsgegevens in te zitten.

Nationaal Cyber Security Centrum maakt uitglijder Bij het vrijgeven van de broncode van een privacyfilter bleken er persoonsgegevens in te zitten.

In een filter van het Nationaal Cyber Security Centrum dat de privacy moet verbeteren, zaten per ongeluk persoonsgegevens van zeven mensen die betrokken waren bij het project. Het Privacy Enhanced Filter is daarom offline gehaald. Ook is het foutje gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

cyberwaakhond van de overheid maakte eerder deze week nog bekend het filter als opensource software beschikbaar te hebben gesteld op github. Het filter haalt privacygevoelige informatie uit netwerkverkeer.

“Dit is analoog aan de werking van Google Street View waarbij personen, nummerborden en dergelijke worden geanonimiseerd, maar waarbij de weg, omgeving en obstakels wel kunnen worden gezien’’, aldus het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) eerder deze week. “Hierdoor kunnen detectiemaatregelen hun werk doen zonder privacy in gevaar te brengen.’’

Check vergeten

Dat de persoonsgegevens er in stonden, kwam volgens een woordvoerder door een stomme fout. “Er is niet goed gecheckt of het helemaal schoon was van persoonsgegevens.’’

De fout werd duidelijk nadat het filter online was gezet. Het NCSC en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn de software aan het opschonen. Zodra het mogelijk is, wordt het filter weer online geplaatst.

Door het filter online te plaatsen kunnen andere organisaties en ontwikkelaars de broncode bekijken en gebruiken zonder kosten. Ook mogen ze het filter verbeteren of extra functionaliteiten eraan toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *