11:00
25 april 2024

Burgemeester Rucphen: ‘Let op bij verhuur van panden’

De gemeente Rucphen wijst verhuurders van (bedrijfs)ruimtes erop dat zij extra alert moeten zijn aan wie zij panden verhuren. “We merken dat eigenaren van panden gemakkelijk slachtoffer kunnen worden van personen die de ruimtes gebruiken voor de productie, handel of opslag van drugs”, geeft burgemeester Marjolein van der Meer Mohr aan.

Veel bezitters van panden weten niet dat zij verantwoordelijk kunnen worden gesteld op het moment dat er bijvoorbeeld drugs worden aangetroffen in hun gebouw. “De verhuurder is altijd aansprakelijk voor datgene dat zich in het pand afspeelt of bevindt”, geeft Van der Meer Mohr aan.

Gelden
Als er een grote handelshoeveelheid drugs wordt gevonden in een pand, heeft de burgemeester het recht om het gebouw op slot te laten draaien. Het gebouw mag dan voor een bepaalde periode niet meer worden gebruikt. Deze maatregel kan zowel gelden voor bedrijfsgebouwen als voor woningen. De afgelopen jaren heeft de gemeente Rucphen samen met onder meer de politie en het Openbaar Ministerie (OM) de strijd tegen drugs opgevoerd. Een gevolg daarvan is dat er ook drugspanden dichtgaan. Die mogen dan tijdelijk niet meer worden gebruikt en/of bewoond.

Schade
Van der Meer Mohr wijst er op dat een cannabisplantage in een pand ook kan leiden tot grote schade. Vaak worden muren doorbroken, worden er gaten geboord en ontstaat er water- en brandschade. De verhuurder kan ook aansprakelijk worden gesteld voor het illegaal aftappen van stroom en het opruimen van een eventuele hennepkwekerij.

Maatregelen
De burgemeester vraagt eigenaren van panden om maatregelen te nemen bij verhuur. Dat kan door te zorgen voor een ondertekend contract. Ook dienen de gegevens van de huurder actueel te zijn. Ook wordt aangeraden om het originele identiteitsbewijs van de huurder te vragen en om die zelf te controleren. Dat kan met behulp van een speciale app, namelijk de ‘Dutch ID App’. Ook dient degene die de sleutel haalt te worden gescreend en zelf het contract te ondertekenen. “Accepteer ook geen contante betalingen en spreek af dat je als verhuurder periodiek het pand komt inspecteren”, tipt Van der Meer Mohr. Verder is een hennepkwekerij te herkennen door onder meer stankoverlast, het voortdurend geluid van afzuiginstallaties, condensvorming op de ramen en activiteiten op vreemde tijdstippen.

Bron: Internetbode.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *